DSPACE SÚGÓ

pdf_icon
Súgó letöltése

Tartalomjegyzék:

Ablak bezárása
Böngészés
Keresés
Összetett keresés
Keresés tárgyszó alapján
Kategóriák
Gyűjtemények
Bejelentkezés
Beküldés
Formátumok
Állományok
Saját DSpace
Profil szerkesztése
Visszajelzés küldése
 

A DSpace egy nyílt forrású szoftvercsomag, amely biztosítja a digitális adatok kezelését. Kiváló alkalmazás lehet például intézményi adattárnak is. Lehetővé teszi többek között könyvek, szakdolgozatok, 3D-ben digitalizált tárgyak, fényképek, filmek, videók, kutatási anyagok tárolását, kategorizálását, kereshetővé tételét. Az adatok tételenként vannak rendezve, melyeket bitfolyamok gyűjtenek egybe.

A DSpace 2002-es kiadását megelőzően, mint a HP-MIT Szövetség terméke, világszerte több mint 240 intézményben használták: egyetemeken, főiskolákban, kulturális szervezetekben és kutatóközpontokban. 2002-ben kiadták BSD licenc alatt, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy igényeiknek megfelelően testre szabhassák vagy kiegészítsék a szoftvert..


BÖNGÉSZÉS ugrás az oldal tetejére

Böngészési lehetőségek:

Kategóriák és gyűjtemények egy listában áttekintheti a kategóriákat, gyűjteményeket, algyűjteményeket. A szögletes zárójelben látható szám a kategóriában/gyűjteményben található állományok mennyiségét jelzi..

Böngészés cím szerint lehetővé teszi a betűrendbe szervezett címek szerinti tallózást..

Böngészés szerző szerint a szerzők nevei szerint tallózhat, egy betűrenbe szedett listában.

Böngészés tárgyszó alapján kutathat a betűrendbe szervezett tárgyszavak között.

Böngészés megjelenés dátuma szerint egy kronológiai sorrendbe szervezett listában tallózhat.

Bejelentkezés után:

Beküldés megfelelő jogosultság birtokában itt küldhetőek be állományok. A feltöltési folyamat során megadhatóak a szabványos metaadatok, és az állományra jellemző tárgyszavak. A feltöltés során elkészül az állományra jellemző md5 ellenőrző összeg is. A feltöltés végén kötelező elfogadni az intézményi irányelveknek megfelelő szerződési feltételeket.

Saját DSpace egy személyi oldal, mely minden tag számára elérhető. Ez az oldal tartalmazhatja egy tag feltöltési folyamatban részt vevő adatainak jegyzékét vagy egy feladatlistát azon adatokról, melyek szerkesztést, felülvizsgálatot, vagy ellenőrzést igényelnek. A jövőben ez az oldal a DSpace által nyújtott személyi szolgáltatásokról is tartalmazni fog információt, mint például az új elemek gyűjteményhez adását követő e-mailes tájékoztatás..

Profil szerkesztése: bejelentkezést követően megváltoztathatja jelszavát.

A rendszerről menüpont segítségével további információt talál a DSpace fejlesztésről a közösség honlapján.


KERESÉS ugrás az oldal tetejére

A DSpace-en történő kereséshez használja a bal oldali navigációs sáv tetején található sárga keresőmezőt (vagy a kezdőlap közepén található keresőmezőt).

Search Box

A kategóriák vagy gyűjtemények közötti keresés szűkítéséhez navigáljon az adott kategória vagy gyűjtemény oldalára, és az ott található keresőmezőt használja.

Search Box

A DSpace a Jakarta Lucene keresőprogramot használja. Útmutató a kereséshez:

Mit kereshetünk az általános kulcsszó alapján történő kereséskor (sárga mező)? A keresőmezőbe beírt szó (szavak) az adatok közötti cím, szerző, tárgyszó kivonat, sorozat, támogató, azonosító mezők szerinti keresést teszi lehetővé.

Amennyiben az oldala engedélyezi a teljes szövegű keresést, az Ön által beírt szöveg a tárolt dokumentumok teljes szövegében kereshető. A teljes szövegű keresésről további információért kérjük vegye fel a kapcsolatot a DSpace Administratorával.

Mire nem kereshetünk?– kiszűrt szavak
A keresőprogram bizonyos szavakat figyelmen kívül hagy, melyek az angol nyelvben gyakran előfordulnak és a keresés értékét nem növelik. Ezek a következők:

"a", "and" , "are" , "as" , "at" , "be" , "but" , "by" , "for" , "if" , "in" , "into",

"is" ,"it" ,"no" , "not" , "of" , "on" , "or" , "such", "the" , "to" , "was"

Csonkolás
Tegyen egy csillagot (*) a szótő után, így megkaphatja az összes találatot, mely a keresett szótővel kezdődik, például:

  megkapja a következő szavakat: selects, selector, selectman, selecting.

Kibővítés
A keresőprogram automatikusan kibővíti a szavakat olyan gyakori végződésekkel, mint például a többes szám, múlt idő stb.

Kifejezés keresése
Amennyiben több szóból álló kifejezésre keres, tegyen idézőjelet (") a kifejezés elejére és végére.

Pontos szóegyezés
Tegyen egy plusz (+) jelet az elé a szó elé, melyet mindenképp szeretne, hogy a keresés eredményében megjelenjen. Például, a következő keresésben a "training" szó opcionális, de a dog "dog" szó mindenképp szerepel a keresés eredményében.

Felesleges szavak kihagyása
Tegyen egy mínusz (-) jelet az elé a szó elé, melyet semmiképp sem szeretne, hogy a keresés eredményében megjelenjen. Ennek alternatívájaként használhatja a NOT szót is. Ez a nem kívánt
találatok kihagyásával korlátozza a keresést.

  or  

Például, a következő keresésben a "training" szót tartalmazó találatokat kap, leszámítva azokat, melyek a "cat" szót is tartalmazzák.

Boolean értékekkel történő keresés
A következő Boolean operátorokat kifejezések összekapcsolására használhatjuk. Kérjük figyeljen arra, hogy minden esetben NAGYBETŰVEL használja őket!

AND - olyan találatokra szűkíti a keresést, melyek az operátorral összekapcsolt szavak vagy kifejezések mindegyikét tartalmazzák. Például:

megkapja azokat a találatokat, melyek MINDKÉT szót ("cats" és"dogs") tartalmazzák.

OR - olyan találatokra terjeszti ki a keresést, melyek az operátor mellett szereplő szavak vagy kifejezések valamelyikét tartalmazzák. Például:

megkapja azokat a találatokat, melyek a VAGY a "cats" VAGY a"dogs" szót tartalmazzák.

NOT - kizárja a keresésből azokat a találatokat, melyek az operátort követő szót tartalmazzák. Például:

megkapja azokat a találatokat, melyek a "training" szót tartalmazzák, a "cat" szót is tartalmazó találatok KIVÉTELÉVEL.

Zárójelek használatával az operátorok kombinálva is alkalmazhatóak. Például.


ÖSSZETETT KERESÉS ugrás az oldal tetejére

Az összetett keresés oldala segít Önnek, hogy pontosan meghatározza azokat a területeket, amelyeken keresni szeretne, és kombinálja ezeket a kereséseket a Boolean operátorokkal ("ÉS", "VAGY" vagy "NEM").

Szűkítheti a keresését egy kategóriára, ha a felső mező jobb oldalán lévő nyílra kattint. Ha szeretné keresését a DSpace egészére kiterjeszteni, hagyja ezt a mezőt alapértelmezett állapotban..

Ezt követően válassza ki a keresési területet a bal oldalon lévő oszlopból és írja be a keresett szót vagy kifejezést a jobb oldalon lévő oszlopba. Kiválaszthatja a Boolean operátorokat a keresések összekapcsolásához, ha az "ÉS" mező jobb oldalán lévő nyílra kattint.

Megjegyzés: A beviteli mezőket a megfelelő sorrendben használja! Ha az első mezőt üresen hagyja, a keresés nem fog működni.


KERESÉS TÁRGYSZÓ ALAPJÁN ugrás az oldal tetejére

Az ellenőrzött szójegyzék olyan kifejezések csoportját tartalmazó szótár, mely különböző tartalomtípusok leírásából vagy tárgyszavakból áll. Ezeket szabványügyi testületek tartják fenn annak érdekében, hogy a hasonló anyagok archívumokban történő kategorizálásának módját szabványosítsák. Ez a keresésben segít, növelve a valószínűségét annak, hogy a felhasználó a számára releváns anyagokat jeleníti meg.

A kategórialista szűrése minden olyan kifejezést eltávolít a listáról, mely nem egyezik meg a „szűrő” kifejezéssel. A megmaradó kifejezések között a hierarchia bármely olyan kategóriája vagy alkategóriája szerepelhet, mely tartalmazza a szűréskor használt kifejezést. Az egyes kategóriák kibővítése megmutatja mely kategóriák (vagy alkategóriák) feleltek meg a szűrésnek.

Ahhoz, hogy az archívumban tárgyszó alapján keressen, jelöljön meg annyi kategória mezőt, amennyi szükséges, majd kattintson a „keresés” -re. A keresés megjeleníti az összes olyan kifejezést, mely a kiválasztott kategóriával pontosan megegyezik vagy egy magasabb szintű kategóriába tartozik. A kategória mellett lévő „+” jelre kattintva kibővítheti a listát, mely bemutatja a kiválasztott kategóriában történő pontosítási lehetőségeket.


KATEGÓRIÁK ugrás az oldal tetejére

A DSpace tartalmát kategóriák szerint rendszerezik, melyek az olyan adminisztratív szervezeteknek felelnek meg, mint az iskolák, osztályok, laborok vagy kutatóközpontok. Minden egyes kategóriának korlátlan számú alkategóriája és gyűjteménye lehet. Ez a szervezeti felépítés lehetővé teszi, hogy a DSpace rugalmasan
alkalmazkodjon a közösségek különböző igényeihez, a következőket engedélyezve:

Minden kategóriának van egy belépési oldala, mely a kategória számára érdekes információt, híreket és linkeket tartalmaz, valamint a kategória gyűjteményeiről egy leírást..


GYŰJTEMÉNYEK ugrás az oldal tetejére

Az egyes kategóriához korlátlan számú gyűjtemény tartozhat a DSpace-en. A gyűjtemények témakör, információtípus (például munkalapok vagy adatbázisok) vagy bármely más szortírozási módszer szerint rendszerezhetők, melyet a közösség hasznosnak tart az adataik digitalizálásakor. A gyűjteményeknek különböző irányelveik és munkafolyamataik lehetnek.

Minden DSpace gyűjteménynek van egy belépési oldala, mely a gyűjtemény felhasználói számára érdekes híreket, linkeket és információt tartalmaz.


BEJELENTKEZÉS ugrás az oldal tetejére

Amennyiben a DSpace egy engedélyköteles területére szeretne belépni, a rendszer a bejelentkezését kéri. Bármely felhasználó regisztrálhat és előfizető lehet. Néhány korlátozott funkció eléréséhez, mint például a tartalomfeltöltés a kategóriát alkotó közösség engedélye szükséges

Az első bejelentkezést megelőzően kattintson a „Regisztráció a DSpace-re” gombra, majd kövesse az utasításokat. Ezt követően írja be az e-mail címét és jelszavát a megjelenő bejelentkezési űrlapon. Az e-mail címének tartalmaznia kell a felhasználónevét és domain nevét. A cím nem érzékeny a kis -és nagybetűk közötti
különbségre.

Például: vezeteknev.utonev@valahol.com

Adja meg a jelszavát, mely pontosan megegyezik az eredetileg megadottal. A jelszó kis- és nagybetű érzékeny! Ezt követően kattintson a "Bejelentkezés" gombra a folytatáshoz.


BEKÜLDÉS ugrás az oldal tetejére

Stopping during the Submission Process:

A feltöltési folyamat leállítása:
A feltöltési folyamat során bármikor megállíthatja és elmentheti munkáját, ha a lap alján található"mégsem/mentés" gombra kattint. A beírt adatok a feltöltéshez történő visszatérésig tárolásra kerülnek és a"Saját DSpace" oldalon kapni fog egy emlékeztetőt a feltöltési folyamatról. Ha véletlenül kattintott rá a "mégsem/mentés" gombra és ezzel megszakította a feltöltést, bármikor folytathatja azt.

Gyűjtemény kiválasztása

Folyamatábra – Lap tetején lévő ovális gombok:

A feltöltési lapok tetején 7 ovális gomb ábrázolja a feltöltési folyamat egyes lépéseit. A folyamat előrehaladtával ezek az ovális gombok megváltoztatják a színüket. A feltöltés megkezdését követően ezekre a gombokra kattintva előre – és hátra léphet a feltöltési folyamatban. Az előre- és hátralépés során adatok nem vesznek el.

Progress Bar

Válasszon gyűjteményt:

A gyűjteménylista megtekintéséhez kattintson a legördülő mező jobb oldalán található nyílra. Mozgassa az egerét arra a gyűjteményre, melyhez hozzáadni szeretne és kattintson.

(Amennyiben a kiválasztott gyűjteményhez történő feltöltéshez nem kap engedélyt, kérjük további információért vegye fel a kapcsolatot a DSpace Adminisztrátorával.)

(A gyűjteménybe történő feltöltéshez az adott kategóriához tartozó közösség engedélye szükséges. Amennyiben szeretne adatot feltölteni a DSpace-re, de nem talál erre alkalmas közösséget, kérjük további információért lépjen kapcsolatba a DSpace Adminisztrátorával.)

Kattintson a "Tovább" gombra a folytatáshoz vagy a "Megszakítás/Mentés" gombra a feltöltés leállításához, mentéséhez vagy törléséhez.


BEKÜLDÉS: Állomány leírása – 1. oldal ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

Ha ezen az oldalon bármely kérdésre „igen”-nel válaszol, feltöltött állományai személyre szabott formában, extra információval kerülnek bemutatásra. Ellenkező esetben feltöltött állományai „normál” formában jelennek meg.

* Több, mint egy cím – Olykor egy állománynak nem csak egy, hanem több címe is lehet, például egy rövidítés, mozaikszó, vagy a cím egy másik nyelven. Ha ez az eset fennáll, és szeretné az információt rögzíteni, kattintson az „igen” gombra.

* Előzetesen kiadott – Azok az új állományok, melyeket korábban NEM adtak ki vagy terjesztettek egy kiadási dátumot kapnak a DSpace disztribúciós rendszerétől. Amennyiben régebbi, már kiadott, vagy terjesztett állományt kíván feltölteni, kattintson az „igen” gombra. Kapni fog egy űrlapot, melyben a kiadással kapcsolatos információt kell megadnia.

* Összetett fájlok- Egy állomány egynél több fájlból is állhat a DSpace-ben. Erre egy gyakori példa a HTML fájl, mely képfájlokra hivatkozik (mint például a JPG vagy GIF fájlok). Másik példa erre, egy olyan cikk, melynek mellékleteként egy videószimuláció és egy adatfájl szerepel. Amennyiben több, mint egy fájlt tartalmaz a feltölteni kívánt állomány, kattintson az „igen” gombra.

Kattintson a "Tovább" gombra a folytatáshoz vagy a "Megszakítás/Mentés" gombra a feltöltés leállításához, mentéséhez vagy törléséhez.


BEKÜLDÉS: Állomány leírása – 2. oldal ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

Az erre a két oldalra feltöltött információ adja meg azokat metaadat rekordokat, melyek a felhasználók számára lehetővé teszik az egyes dokumentumtételek keresőprogram segítségével történő kikeresését. Minél több metaadatot ad meg, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tételét megtalálják, ezért kérjük adja meg annak összes rendelkezésre álló adatát.

Szerző:

Ez lehet egy személy, szervezet, vagy szolgáltató mely felelős az állomány tartalmi kialakításáért vagy abban közreműködött. A "Hozzáadás" gombra kattintva annyi szerzőt adhat meg, amennyi szükséges. Például:

Author submit

Amennyiben a szerző egy szervezet, kérjük a nevet a "vezetéknév" mezőben adja meg:

author submit


Cím:

Adja meg az állomány teljes és helyes nevét. Minden DSpace állománynak kötelező címet adni!

title submit


Egyéb cím: (megjegyzés – ez a beviteli mező csak akkor jelenik meg, ha az első oldalon jelezte, hogy
az állománynak egynél több címe van).

Amennyiben az állományának van érvényes alternatív címe, például a cím egy másik nyelven, vagy egy rövidítés, kérjük adja meg itt. Például:

Other title


Megjelenés dátuma: (megjegyzés – ez a beviteli mező csak akkor jelenik meg, ha az első oldalon jelezte, hogy az állományt már előzetesen kiadták vagy terjesztették. Amennyiben a DSpace az első eszköz az állomány terjesztéséhez, a rendszer megad egy dátumot, amikor az állomány a gyűjtemény részét képezi).

Amennyiben az állományát előzetesen kiadták vagy nyilvánosságra hozták, adja meg az esemény időpontját itt. Ha nem tudja a hónapot, a „nincs hónap” mezőt hagyja alapértelmezettként, más esetben válassza ki a hónapot a legördülő mezőből. Ha a pontos napot nem tudja, hagyja a mezőt üresen.

date of issue


 

Kiadó: (megjegyzés – ez a beviteli mező csak akkor jelenik meg, ha az első oldalon jelezte, hogy az állományt már előzetesen kiadták vagy terjesztették).

Adja meg az állomány kiadójának a nevét.


Hivatkozási információk: (megjegyzés – ez a beviteli mező csak akkor jelenik meg, ha az első oldalon jelezte, hogy az állományt már előzetesen kiadták vagy terjesztették).

Adja meg az állomány hivatkozási információit, amennyiben az egy újságcikk vagy egy nagyobb mű része, mint például egy könyvfejezet. Az újságcikkekhez adja meg a cikk címét, a lapszámot, dátumot és az oldalszámot.


Sorozatok/ Beszámolók sorszámai:

A DSpace gyűjteményei között szerepelnek sorszámozott sorozatok, mint például a technikai jelentések vagy munkadokumentumok. Ha ez a gyűjtemény ebbe a kategóriába esik, akkor kell lennie egy alapértelmezett értéknek a Sorozat Név mezőben, melyet nem kell megváltoztatnia, de be kell írnia a kijelölt számot a Jelentés vagy Lap sorszám beviteli mezőbe. Például:

Series


Azonosítók:

Ha tud egyedi számról vagy kódról amely azonosítja az állományt bizonyos rendszerekben, adja meg itt. Kattintson a beviteli mező jobb oldalán található nyílra és válasszon a legördülő menü alternatívái közül. A lehetőségek azonosítása:

Govt.doc # - Government Document Number - pld. NASA SP 8084
ISBN - International Standard Book Number - pld. 0-1234-5678-9
ISSN - International Standard Serial Number - pld. 1234-5678
ISMN - International Standard Music Number - pld. M-53001-001-3
URI - Universal Resource Identifier - pld. http://www.dspace.org/help/submit.html
Other - A fentiektől eltérő rendszert használó állomány számára kijelölt egyedi azonosító.


Típus:

Válassza ki az állományra leginkább jellemző típust (vagy műfajt). Ahhoz, hogy a listából több értéket kiválasszon, nyomja le a "ctrl" vagy a "shift" billentyűt.

Nyelv:

Válassza ki az állomány szellemi tartalmának nyelvét. Amennyiben az alapértelmezett (angol- U.S) nem megfelelő, kattintson a legördülő mező jobb oldalán található nyílra, hogy a publikációkban általánosan használt egyéb nyelvek listáját láthassa.

language

Amennyiben az állománya nem szöveges dokumentum és a nyelv nem adható meg leírásként, adja meg az "N/A" választ.

Kattintson a "Tovább" gombra a folytatáshoz vagy a "Megszakítás/Mentés" gombra a feltöltés leállításához, mentéséhez vagy törléséhez..


BEKÜLDÉS: Állomány leírása – 3. oldal ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

Tárgyszavak:

Kérjük adja meg az állomány megfelelő leírásához szükséges általános és specifikus tárgy-és kulcsszavakat. Minél több szót ad meg, annál nagyobb az esélye, hogy a felhasználók keresésük során megtalálják az állományt. Használjon egy beviteli mezőt minden egyes tárgyszónak vagy kifejezésnek. Több beviteli mezőt a "hozzáadás" gombra kattintva kaphat. Például:

keywords

A kategória közössége javasolhatja egy speciális szótár, taxonómia vagy szinonimaszótár használatát. Ebben az esetben a tárgyszavakat kérjük ebből a listából kiválasztani. A DSpace jövőbeli verziói ezekhez a listákhoz linkeket biztosítanak majd..


Kivonat:

Ebbe a mezőbe beilleszthet vagy gépelhet kivonatokat. A kivonat hossza nincs korlátozva. Javasoljuk, hogy adjon meg egy kivonatot a végfelhasználók kényelmének és a keresési eredmények fokozása érdekében.

Támogatók:

Amennyiben a feltöltendő állomány egy szponzorált kutatás eredménye, a támogató(k)ról itt adhat meg információt. Ez a mező szabadon formálható, beírhat bármilyen jegyzetet. Például:

sponsor

 


Leírás:

A feltöltendő állományról adhat meg minden olyan egyéb információt vagy megjegyzést melyek az állomány felhasználóit érdekelhetik.

Kattintson a "Tovább" gombra a folytatáshoz vagy a "Megszakítás/Mentés" gombra a feltöltés leállításához, mentéséhez vagy törléséhez.


BEKÜLDÉS: ellenőrzött szójegyzék ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

Az ellenőrzött szójegyzék olyan kifejezések csoportját tartalmazó szótár, mely különböző tartalomtípusok leírásából vagy tárgyszavakból áll. Ezeket szabványügyi testületek tartják fenn annak érdekében, hogy a hasonló anyagok archívumokban történő kategorizálásának módját szabványosítsák. A pontosan kategorizált anyagok ellenőrzött szójegyzékben történő kezelése növeli annak a valószínűségét, hogy a felhasználó számára releváns eredményt kap, amikor egyedi vagy összetett archívumokban kutat.

Ahhoz, hogy az űrlapon egy ellenőrzött szójegyzékbeli kifejezést megadjon, válassza a "tárgyszavak" gombot a beviteli mező alján. Ez megnyitja egy ablakot, mely az elérhető szójegyzéket tartalmazza. A fent leírtak alapján szűkítheti a szójegyzéket, annak érdekében, hogy a feltöltéséhez leginkább szükséges kifejezéseket megtalálja. Ha megtalálta a hozzáadni kívánt kifejezést, egyszerűen kattintson rá, majd az automatikusan megjelenik a feltöltési űrlapon és a felugró ablak bezáródik. Annyi tárgyszót adhat az űrlaphoz, amennyit csak szeretne. További beviteli mezők létrehozásához használja a jobb oldalon található „hozzáadás” gombot.

A kategórialista szűrése minden olyan kifejezést eltávolít a listáról, mely nem egyezik meg a "szűrő" kifejezéssel. A megmaradó kifejezések között a hierarchia bármely olyan kategóriája vagy alkategóriája szerepelhet, mely tartalmazza a szűréskor használt kifejezést. Az egyes kategóriák kibővítése megmutatja mely kategóriák (vagy alkategóriák) feleltek meg a szűrésnek.


BEKÜLDÉS: Fájl feltöltése ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

A feltöltendő fájl nevének megadása kétféle módon történhet:

  1. Adja meg a teljes elérési út- és fájlnevet a beviteli mezőben, majd kattintson a képernyő jobb alsó sarkában található "következő" gombra.

  2. Kattintson a „böngészés” gombra, és egy felugró ablakban megtekintheti fájljait. Kereshet a könyvtárai és mappái között, amíg megtalálja a megfelelő fájl.

Kattintson kétszer a feltöltendő fájl nevére, majd a név a beviteli mezőben megjelenik. Miután a megfelelő fájl neve megjelent a beviteli mezőben, kattintson a "következő" gombra a folytatáshoz.

Fájl leírása

Amennyiben a beküldési folyamat elején jelezte, hogy egynél több fájlt szeretne állományában , látni fog egy "fájl leírása" nevű beviteli mezőt. Az itt megadott információ segítségével a felhasználók tájékoztatást kapnak az egyes fájlok tartalmáról, például: "vezércikk" vagy "képek" vagy "számítógépes program" vagy "adatállomány". Adja meg az egyes fájlok leírását, majd kattintson a "következő" gombra a folytatáshoz.


BEKÜLDÉS: Fájlformátumok ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

A fájlok megfelelő archiválásához és elérhetővé tételéhez tudnunk kell milyen formátumú, például "PDF", "HTML" vagy "Microsoft Word". Amennyiben a rendszer nem ismeri fel automatikusan a feltöltendő fájl formátumát, kérjük adja meg azt. Ha a felajánlott listán szerepel a fájl formátuma, kattintson rá, majd a "beküldés" gombra. Ha a listán nem szerepel a fájl formátuma, kattintson a "formátum nem szerepel a listán" gombra majd a lap alján található szövegdobozban adja meg a formátumot. Bizonyosodjon meg róla, hogy a fájl létrehozásához használt alkalmazás nevét és verzióját is megadta. Például: "Autodesk AutoCAD R20 for UNIX".

A fájlformátumokról további információért tekintse meg a DSpace Supported Formats oldalt.

Feltöltött fájl

A fájl feltöltését követően ellenőrizze a táblázatban szereplő információt és győződjön meg annak helyességéről. Két egyéb módon is ellenőrizheti, hogy a fájljai megfelelően kerültek feltöltésre:

Amennyiben csak egy fájlt kíván feltölteni, kattintson a "következő" gombra

Amennyiben egynél több fájlt kíván feltölteni, kattintson a „még egy fájl hozzáadása” gombra (ez csak akkor jelenik meg, ha a "Beküldés: állomány leírása" oldalon bejelölte az "Állomány egynél több fájlt tartalmaz" rubrikát). A fájlok sikeres feltöltését követően kattintson a "következő" gombra.

Amennyiben beágyazott fájlokat tartalmazó HTML oldalt kíván feltölteni, kattintson a "még egy fájl hozzáadása" gombra, és töltse fel a html oldal összes fájl- vagy bitfolyam hivatkozását. Miután mind feltöltődött az "Elsődleges bitfolyam" oszlopból válassza ki azt a bitfolyamot vagy fájlt, amely a weboldal indexoldala vagy főoldala legyen. Ez biztosítja, hogy az összes beágyazott fájl megfelelően jelenik meg a HTML oldalon. Ezt követően kattintson a "következő" gombra.

Ellenőrzőösszeg

A DSpace minden általa tárolt fájlnak egy MD5 ellenőrzőösszeget generál; ezt a checksum-ot a fájlok időközönkénti belső ellenőrzésére használjuk, sértetlenségük hitelesítése érdekében (egy fájl checksum-ja nem változhat). Ön is használhatja ezt a checksum-ot, hogy meggyőződjön arról, amit megkaptunk az valójában az Ön által feltöltött fájl.

Amennyiben szeretné a checksum-ot használó fájlt ellenőrizni, kattinson a "checksum-ok mutatása" gombra a "feltöltött fájl" oldalon. Az Ön által beküldött fájlok DSpace által generált MD5 checksum-ja a fájlnév mellett jobbra fog megjelenni. Ezt követően egy helyi programot kell használnia, hogy a saját checksum-ját generálja ezeknek a fájloknak, és ellenőrizze, hogy az Ön eredményei egyeznek a miénkkel. A legtöbb UNIX-hoz hasonló rendszer (a Mac OS X-et is beleértve) használ md5sum-ot. Például, írja be minden fájlhoz amit ellenőrizni szeretne és az „md5sum MYFILE”-t; az összegzés a képernyőn megjelenik. A Windows-t használó számítógépek számára az MD5 eszközök ingyenesen elérhetők: próbálja az md5-t (http://www.fourmilab.ch/md5/ oldalról) vagy az md5sum-ot, mely elérhető a textutils csomagon keresztül a Cygwin-en (http://www.cygwin.com/). A típusok mindegyikét egy parancssorból, terminálból vagy ablakból kell futattni. A feltöltendő fájl helyi másolatának md5-tel történő lefuttatását követően a kapott kivonat egésze pontosan meg kell, hogy egyezzen a Dspace jelentésével.


BEKÜLDÉS: Beküldés ellenőrzése ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

Ez az oldal lehetőséget ad arra, hogy az állomány leíráshoz megadott információt felülvizsgálja. Az információ javításához vagy szerkesztéséhez kattintson a megfelelő gombra jobb oldalon, vagy használja a lap tetején található folyamatábra ovális gombjait a beküldési oldalak közötti lapozáshoz. Ha megbizonyosodott, hogy a beküldés rendben van, kattintson a „következő” gombra a folytatáshoz.

Kattintson a "Tovább" gombra a folytatáshoz vagy a "Megszakítás/Mentés" gombra a feltöltés leállításához, mentéséhez vagy törléséhez.


BEKÜLDÉS: Licensz ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

A DSpace beleegyezését kéri a nem kizárólagos terjesztési liszenszhez, az állomány Dspace-en történő megjelenését megelőzően. Kérjük gondosan olvassa el a dokumentumot. Amennyiben kérdése van, kérjük vegye fel a kapcsolatot a DSpace Adminisztrátorával.


BEKÜLDÉS: beküldés befejezése ugrás a "Beküldés" fejezet elejére ugrás az oldal tetejére

Miután az állomány sikeresen beküldésre került a DSpace rendszerébe, végigmegy azon a munkafolyamaton, melyet annak a gyűjteménynek jelöltek ki, melybe beküldte állományát. Néhány gyűjtemény megköveteli, hogy a beküldés szerkesztési vagy felülvizsgálati lépéseket is tartalmazzon, míg más gyűjtemények akár azonnal elfogadják a beküldést. E-mailben értesítjük, amint az állománya a gyűjtemény részévé vált vagy valamilyen oknál fogva probléma van a beküldésével. Ha kérdése van egy bizonyos gyűjtemény munkafolyamatának menetével kapcsolatosan, kérjük vegye fel a közvetlen kapcsolatot a gyűjteményért felelős közösséggel. Beküldésének állapotát a SajátDSpace oldalon ellenőrizheti.


ÁLLOMÁNYOK ugrás az oldal tetejére

Amikor az állománya a DSpace gyűjteményének részévé válik kijelölnek számára egy állandó URL-t. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a legtöbb URL-lel, ezt az azonosítót nem kell megváltoztatni amikor a rendszert új hardverre helyezzük vagy amikor változtatunk rajta. A DSpace elkötelezett amellett, hogy az azonosító változatlan maradjon, így Ön nyugodtan használhatja a kiadványokban vagy egyéb helyeken történő hivatkozásokhoz. Az állandó url-eket a Handle System közreműködésével regisztráljuk, amely egy átfogó rendszer az állandó azonosítók kijelöléséhez, kezeléséhez és meghatározásához, digitális objektumok és más források számára az interneten. Az állomány rendszert a CNRI (Corporation for National Research Initiatives) kezeli, mely vállalja, elősegíti és támogatja a kutatást a köz érdekében.


SAJÁT DSPACE ugrás az oldal tetejére

Amennyiben Ön egy felhatalmazott beküldő vagy felügyelő a DSpace-en vagy egy DSpace gyűjteményért vagy metaadatokért felelős munkatárs, rendelkezni fog egy Saját DSpace oldallal. Ezen megtalálható:


PROFIL SZERKESZTÉSE ugrás az oldal tetejére

Ez az oldal lehetővé teszi a meglévő információ megváltoztatását. Bejelentkezés révén kell hitelesítenie magát a személyes információk módosításához.


Felíratkozás E-MAIL ÉRTESÍTÉSEKRE ugrás az oldal tetejére

A felhasználók feliratkozhatnak, hogy naponta e-mailes értesítést kapjanak az új állományokról, melyeket a gyűjteményekhez hozzáadtak. A felhasználók annyi gyűjteményre iratkozhatnak fel, amennyire szeretnének. A feliratkozáshoz:


További információért...

ugrás az oldal tetejére

A DSpace használatával és az Ön egyéni oldalával kapcsolatos kérdésekben segítségért kérjük vegye fel a kapcsolatot DSpace Adminisztrátorával.

Hírekért, újdonságokért látogassa meg a DSpace honlapját.